Støt livet

stotlivet-770

Selvmord er desværre et meget udbredt problem i Grønland. Det vil foreningen Inuuneruna Iggoraarsuk gerne sætte en stopper for med en ny hotline telefon og chat på internettet.

Foto: Inuuneruna iggoraarsuk

For Paninnguaq Heilmann virkede selvmord på et tidspunkt som den eneste udvej. Hun var 19 år gammel, alkoholiker og svært deprimeret. Var det ikke for hendes dengang 15-årige søster, ville hun ikke være levende i dag.

– Jeg var godt på vej til at ødelægge mig selv. Min hverdag bestod af angst, lavt selvværd, selvmords tanker, selvskade (cutting), bulimi, alkoholmisbrug, blackouts, vold og alt inde i mig rasede rundt, fortæller Paninnguaq.

– Efter mit selvmordsforsøg besluttede jeg mig for, at gøre noget ved mig selv. Jeg kom i behandling, blev ædru og begyndte at rette op på mit liv.

Paninnguaq færdiggjorde folkeskolen, og går nu i gymnasiet. Samtidig arbejder hun på hendes selvmordsforebyggelsesprojekt, Inuuneruna Iggoraarsuk – Livet er smukt.

stotlivet-770-01

Inuuneruna Iggoraarsuk – Livet er smukt
I 2014 – år efter Paninnguaq kom på fode igen – fik hun den forfærdelige nyhed, at hendes veninde fra misbrugsbehandling var død. På det tidspunkt var der også begået endnu et selvmord i Sydgrønland. Og der fik Paninnguaq nok.

– Nu ville jeg gøre noget ved det, fortæller Paninnguaq.

– Det kan ikke være rigtigt, at folk tror, at selvmord er udvejen, for det er det ikke.

Idéerne fløj igennem hendes hoved. Hvordan skulle man komme problemet til liv? Sådan opstod Facebook-siden, Inuuneruna Iggoraarsuk.

stotlivet-770-02

Stor interesse
Facebook siden blev oprindeligt oprettet for at vise, at man ikke er alene. Billeder med mennesker fra lokalbefolkningen med statesments som »Støt livet« eller »Livet er smukt« blev lagt ud på Faceboook,og det fik en masse opmærksomhed. Paninnguaq blev hurtigt kontaktet af diverse medier, men også af almindelige mennesker, der gerne ville have hjælp.

– Det var meget overvældene, at der skete så meget på så kort tid, siger Paninnguaq.

– Det er gået rigtig godt med projektet og jeg tror, vi er kommet ud til rigtig mange mennesker. Men nu prøver vi at udvide, så vi kan komme endnu mere ud. 

Ny hjemmeside
Udvidelsen af Inuuneruna Iggoraarsuk hedder www.kisimiingilatit.gl og er en hjemmeside, hvor mennesker, der har det svært, kan få hjælp. Det er en side, hvor man kan chatte og have debatter. Det vil være et stort forum for dem, der har brug for hjælp. Chatten vil være åben 24/7, hvor der er mulighed for at skrive ind, hvis man har brug for hjælp. Der vil også blive koblet en døgntelefon til, så man kan ringe ind for at få hjælp, eller bare har behov for at snakke med nogen.

– Det kommer til at være frivillige, der sidder bag skærmen og telefonen, fortæller Paninnguaq.

– Man skal ikke have erfaring eller være uddannet, men man kommer igennem nogle prøver, så vi kan se, om man egner sig til at hjælpe andre.

Frivillig
Hvis du har lyst til at blive frivillig, så kontakt dem på mail her: projektinuuneq@gmail.com

Se mere
www.kisimiingilatit.gl

Facebook
Inuuneruna iggoraarsuk

stotlivet-770-03

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone