Samarbejde om nye løsninger

tasiilaq

Kommuneqarfik Sermersooq og Selvstyret samarbejder om at finde nye løsninger på Tasiilaqs sociale problemer

Kommuneqarfik Sermersooq er i samarbejde med tre departementer i Selvstyret gået i gang med at finde nye løsninger på Tasiilaqs udfordrende sociale problemer.

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, udnævnte i sin nytårstale 2016 som ”børnenes år” og har efterfølgende ønsket en særlig indsats over for omsorgssvigt i Tasiilaq.

Det er det arbejde, Kommuneqarfik Sermersooq er gået ind i.

”Vi er glade for det konstruktive samarbejde med Selvstyret. Problemerne er så store, at vi kun kan løse dem, hvis alle arbejder sammen,” siger direktør i Forvaltning for Børn, Familie og Skole i Kommuneqarfik Sermersooq, Søren Valbak.

Kommunen har i det seneste år arbejdet på at udrede området, og det står klart, at mange børn mistrives hos deres familie. Faktisk har Kommuneqarfik Sermersooq mere eller mindre alvorlige sociale sager, på halvdelen af de børn der bor i byen.

På grund af problemets omfang er alle medlemmer af samarbejdsgruppen enige om, at der er brug for nytænkning.

”Den traditionelle måde at angribe problemet på ville være at anbringe alle de børn, der ikke trives, uden for hjemmet. Det har vi gjort hidtil, men resultaterne har ikke været gode. Derfor tror jeg, det er nødvendigt, at vi forsøger at arbejde med hele miljøet omkring barnet,” siger Søren Valbak.

Kommuneqarfik Sermersooq har netop oprettet et familiebehandlingstilbud i Nuuk, hvor familier der er truede bliver behandlet på alle fronter. Det kan for eksempel være med lektiehjælp, misbrugsbehandling, familiebehandling og hjælp til at komme op om morgenen.

Det er et tilbud som dette, Søren Valbak forestiller sig, kunne udbredes til Tasiilaq. Han tilføjer, at de nye løsninger skal udarbejdes i samarbejde med borgerne i Tasiilaq.

De sociale problemer i Tasiilaq har fået lov til at udvikle sig til det nuværende niveau, dels fordi der manglede ressourcer i den tidligere Ammassalik Kommune, dels fordi det er svært at skaffe det nødvendige personale i Østgrønland.

”Vi er meget glade, for de medarbejdere vi har i Tasiilaq, men det har vist sig at være vanskeligt at skaffe nye medarbejdere til byen. Det giver os store udfordringer,” siger Søren Valbak.

Senest har Kommuneqarfik Sermersooq søgt to psykologer til Tasiilaq uden at få en eneste ansøgning.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone