Lovende karriere ødelagt af en alvorlig knæskade

malik-770

Den 36-årige Malik Hegelund Olsen måtte stoppe en lovende idrætskarriere – i dag er han formand for Elite Sport Greenland

Af John Jakobsen

Elite Sport Greenland har i denne sommer skiftet formanden ud. Ud er gået Finn Meinel – ind er kommet Malik Hegelund Olsen – for at blive i sportens sprog. Malik er et kendt navn i Grønland – kendt for sin musik og ikke mindst ægteskabet med sangerinden Nina Kreutzmann Jørgensen.

  – Jeg startede med køre konkurrencer i alpint skiløb da jeg var ni år. Jeg  begyndte at dyrke sporten for alvor i SSP (Sisimiut), hvor jeg var med på to ture til Frankrig. Siden med NS-84 fra Nuuk, hvor vi har været på en række ture til Norge og Sverige til DM. Jeg deltog også ved et børne-VM (Topolino) da jeg var 14-15 år, siger Malik.

  – Uheldigvis kom jeg til skade ved GM i 1997, og rev mit forreste korsbånd over. Jeg blev opereret, fik et nyt korsbånd, og kunne dermed fortsætte med at dyrke den alpine sport. Efter folkeskolen blev jeg optaget på Norsk Topidretts Gymnasium i Lillehammer, og flyttede ind i et hus i fællesskab med nogle andre grønlandske- og danske løbere. Efter kun otte måneder i Lillehammer, fik jeg desværre igen revet mit korsbånd over, det der ellers er blevet opereret. Der besluttede jeg mig for, at vende hjem, og droppede dermed min satsning for alpin. På dette tidspunkt havde jeg opnået points nok til at kunne deltage til Junior-VM.

  – Da jeg var barn gik jeg til badminton og fodbold. Jeg har prøvet at gå lidt til bordtennis og karate, men det fangede ikke min interesse, så det stoppede jeg med ret hurtigt. Jeg har altid syntes, at det kunne være sjovt at prøve at være håndboldmålmand, men jeg har aldrig fået prøvet det rigtigt.

  – Sport betyder rigtig meget for mig. Jeg får energi af at dyrke sport, og jeg bliver afstresset af at dyrke sport. Jeg kan også lide det sociale samvær, man får ud af at dyrke sport, også i de individuelle sportsgrene, hvor jeg som regel har nogen, jeg træner sammen med.

  – I dag dyrker jeg alpin og telemark, når knæet tillader det, cykling både i fjeldet og på vejene, fodbold og lidt løb i fjeldet og fitness.

Vejledning og support
– Min målsætning for Elite Sport Greenland er, at de grønlandske elite sportsudøvere har de bedste betingelser for at opnå deres målsætninger indenfor deres sportsgren. Det vil sige, at Elite Sport Greenland er med til at støtte op om hele personen, ikke kun økonomisk, men også i form af vejledning og support.

  – For at yde sit bedste indenfor sport er det utrolig vigtigt, at både tankegang og krop følges ad. Det vil sige, at det ikke er nok at udvikle sig fysisk eller teknisk, man bliver også nødt til at udvikle sin mentale kapacitet, således at man til enhver tid kan yde sit bedste i trænings- og/eller konkurrencesituationer.

  – Derfor skal Elite Sport Greenland være mere støttende indenfor disse områder, og sikre at de grønlandske atleter får de rette mentale og fysiske betingelser til at udvikle sig.

  – Jeg drømmer om, at Grønland i fremtiden har en hel delegation af stolte og dygtige atleter, der kan opnå gode resultater for Grønland i nogle af de store stævner (OL og VM).

Musikker og familiefar
– Det, at have gang i flere forskellige ting, kræver selvfølgelig noget planlægning. Og jeg må blankt erkende, at tingene engang imellem ramler oven i hinanden, når jeg har gang i så mange ting. Men jeg prøver, så vidt muligt, at planlægge tingene, således det ikke forstyrrer hinanden.

  – Når tingene så falder samtidig, prøver jeg at prioritere således, at jeg prioriterer min familie først. Dernæst kommer arbejde og alt det andet. Jeg kan godt lide at have mange bolde i luften, det motiverer mig.

 • Navn: Malik Peter Hegelund Olsen.
 • Arbejde: Salgschef for hjemmemarkedsandelen i Royal Greenland A/S.
 • Født: 20. oktober 1979 i Nuuk.
 • Vægt: 83 kilo.
 • Højde: 180 cm.
 • Hvilke idrætsgren dyrker du? Alpin ski, telemark, mountainbiking, cykling, løb, fittness, og fodbold.
 • Min idræt: Fodbold, B 67 Old-boys.
 • Hvor tit træner du: 3-4 gange om ugen.
 • Yndlingsret: Min far’s mad.
 • Laver du selv mad: Ja, kan godt lide at stå ved gryderne.
 • Hvordan er dit forhold til øl, spiritus og cigaretter? Jeg kan godt lide at nyde øl og spiritus i gode venners selskab. Jeg ryger ikke. Jeg har tidligere brugt snus, men det er jeg holdt op med.
 • Hvad kan du lide af musik: Jeg kan lide meget slags musik, men mest afslappet musik. Jeg kan lide The Eagles, Eric Clapton og John Mayer, nok fordi jeg også syntes, at der er god guitarlyd i deres musik.
 • Læser du bøger, aviser eller ser du nyheder på nettet? Ja, det hele.
 • Går du tit i biografen – i Katuaq – eller ser du film på TV: Jeg kan godt lide at se film i biografen, men der er bare ikke så meget tid til det. Så jeg ser mest film på TV.
 • Civilstand: Jeg er gift med Nina Kreutzmann Jørgensen. Vi har været gift i 13 år, og har to dejlige børn sammen, Ivi Luna på 10 år, og Vittu’ på 8 år
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone