Gujo – en god ambassadør for de frivillige

Gujo – som han ser ud i dag – med sin kone Bendo. Foto: Privat

Den 66-årige Gudmundur Kristinn Thorsteinsson har igennem mere end 30 år arbejdet som frivillig idrætsleder

Af John Jakobsen

Arbejdet som frivillig leder er i højsædet for tiden, hvor Arctic Winter Games for alvor nærmer sig. En mand, der ved ret så meget om det at gøre en frivillig indsats, er Gudmundur Kristinn Thorsteinsson – i daglig tale kaldet Gujo. Hvem er så denne Gujo – læs videre – og du får svaret.

  – Jeg er født i Reykjavik på Island den 13. april 1949. Er gift med Benedikte (Bendo) Thorsteinsson, som jeg var så heldig at møde i København i oktober 1970. Vi har fire børn, og ni børnebørn. Jeg kom til Grønland i februar 1971 for første gang, og har boet største delen af mit voksenliv i Grønland – dog med enkelte smuttere til Island.

  – Lige som de fleste drenge havde jeg interesse for fodbold, men spillede ikke meget. Senere var svømning min foretrukne sport, og jeg konkurrerede en del. Jeg var med til at vinde det islandske mesterskab i vandpolo.

  – Min interesse for idrætten startede meget tilfældigt i 1980’erne i Qaqortoq med frivilligt klubarbejde i den lokale klub K-1933. Bestyrelsesarbejde, afdelingsformand og indsamling af midler til klubben og meget andet. Senere holdleder for både håndbold og fodbold, og til slut træner i håndbold. Dette udviklede sig til et arbejde i GHF’s (Grønlands Håndbold Forbund, red.) bestyrelse, og som holdleder for herrelandsholdet, som deltog ved VM i Frankrig i 2001.

Jeg har også været træner i GSS i mange år.

  – Jeg arbejder frivilligt, og har gjort det i mange år. Hjælper som regel til, når idrætsfolk  vil besøge Island og konkurrere. Dette har været en af de store, og meget givende opgaver. Jeg nåede også, mens jeg boede i Island i perioden 2002 til 2005, at bestride formandsposten i Børne-og Ungdomsafdelingen i håndbold i FH i Hafnarfjørdur. En af Island største klubber. Det var lærerigt og spændende.

Frivilligt arbejde giver rigtige venner
Gujo er ikke officielt pensioneret – fortæller han selv. Det frivillige arbejde fortsætter – og det betyder alt.

  – Sporten betyder meget for mig. Og det frivillige arbejde her i Grønland i de seneste 30 år har beriget mit liv – og gør det stadigvæk. Mange gode oplevelser og venskaber for livet. Jeg vil fortsat gøre alt hvad jeg kan – til at være med til at forbedre vilkår for børn og unge i vores land. Jeg arbejder frivilligt for børnene indenfor sporten, og i andre sammenhænge. Og så deltager jeg forsat aktivt i debatter – og følger med i politik.

  – I Grønland er der efter min mening en meget stor talentmasse af unge, som kan gøre sig gældende indenfor sporten. Især hvis de unge får gode rammer at arbejde under. Jeg har set eksemplar på, hvordan det er gået Island, og for den sags skyld Færøerne. Lande vi til daglig sammenligner os med.

  – Disse to lande har klare målsætninger. Jeg har troen på, at vi også kan være med. Både på bredde og eliteplan. Indendørs idrætsgrene har nogenlunde rammer. Men udendørs kommer fodbolden ikke med, hvis ikke der bygges faciliteter.
  – Skoleidræt er også en vigtig del. Jeg tror på, at man behøver at lære idrætsdiciplin, hvis man skal nå et mål. Dette kan man starte med allerede i folkeskolen. Grønland kan være med. Men det kræver en klar målsætning fra myndighederne i en idrætspolitik. Idrætten er efter min mening ikke kun til gavn for dem der dyrker den, men for hele landets befolkning.

Fakta  

 • Navn: Gudmundur Kristinn Thorsteinsson.
 • Arbejde: Mellemjobs. Mangler job. Men arbejder en del frivilligt.
 • Født: 13. April 1949 i Reykjavik, Island.
 • Vægt: Vægten varierer efter årstiden og fangstdyrene (frisk føde), så er fra 106 til 114 kilo.
 • Højde: 189 cm.
 • Hvad er din yndlingsret af mad? Hangikjøt (røget islandsk lammekød). Hvalbøffer medium rear m/ bløde løg og kartoffelmos.
 • Laver du selv mad? Det hænder.
 • Hvordan er dit forhold til øl, spiritus og cigaretter? Det er godt.
 • Hvad kan du bedst lide af musik? Kan jeg få mere plads i avisen…
 • Læser du bøger, aviser eller ser du nyheder på nettet? Det gør jeg.
 • Går du tit i biografen – eller ser du film på TV: Ikke så ofte her i Nuuk, som jeg ellers kunne tænke mig. Udbuddet er ikke særligt stort. Ser film på TV.
 • ER du forlovet/gift – og med hvem? Gift med Benedikte (Bendo) Thorsteinsson i 44 år, og vi har fire børn.

herrelandsholdet-VM-2001-770

Landsholdet anno 2001 ved VM i Frankrig. Bagest til højre ses holdleder Gujo Thorsteinsson. Foto: John Jakobsen

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone