Grønlands Nationalteater

nationalteatret

Underholdning og inspiration for alle aldersgrupper er kodeordet for Grønlands Nationalteater, der blev dannet i sin nuværende form i 2011 under ledelse af Svenn B. Syrin.
I dag er teatret en uafhængig, offentlig institution med det formål at skabe forestillinger inspireret af den grønlandske kultur.
– Vi forsøger at variere vores produktioner med det mål at nå ud til så bredt et publikum som muligt, siger Svenn Syrin.
– Vi er et national teater, og formålet er naturligvis at bringe underholdning og inspiration til alle aldersgrupper.
Inden Grønlands Nationalteater opstod, eksisterede teatret under navnet Silamiut Teater.
Heldigvis er Grønlands Nationalteater nu støttet af den grønlandske regering til gavn for hele landet, så teatret kan skabe og turnere med opsætninger af høj kvalitet.

Teater Skolen
Oprettelse af en teaterskole er et spændende nyt projekt for Nationalteateret. Makka Kleist, der er direktør for skolen, har en lang karriere bag sig, og har haft brug for sin store erfaring til at skabe en bred læseplan for det 2-årige program. Makka har været studerende ved Tuukkaq Teatret og har arbejdet som skuespiller på en lang række forestillinger i Canada, Norge og Grønland.
Et andet vigtigt medlem af skolens stab er Karl Elias Olsen. Han er en af de vigtigste lærere, da det er ham, der underviser i grønlandsk historie og kultur.
Ud over den klassiske Stanislavskij form for teateruddannelse lægger skolen også vægt på et varieret spektrum af scenekunst med bl.a. grønlandsk maskedans, sang, dans og klovneri.

Fremtidige produktioner
I dag har teatret en lang række nye produktioner på vej, herunder en grønlandsk version af Ludvig Holbergs »Jeppe på Bjerget«.
En anden kommende produktion er baseret på en spændende og sand historie om en grønlandsk helt ved navn Hans Henrik Zeeb og hans episke rejse på en isflage. Hans Henrik var en ung grønlænder, der blev hyret til at hjælpe en amerikansk arktisk ekspedition. Da deres skib sidder fast i isen og synker, er Hans Henrik sammen med sin gravide kone og amerikanerne overladt til livet på en isflage. Takket være Hans Henriks jagtfærdigheder, overlever de i seks måneder.
Forfatter Kim Leine arbejder i øjeblikket på at dramatisere denne fængslende historie, som man kan se frem til at se på Nationalteateret engang i 2016.

Historien er fra greenland today magazine, skrevet af Karina Møller. Foto Grønlands Nationalteater.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone